سیم بکسل که با نام سیم فولادی نیز شناخته می شود، از مغزی، سیم و لایه سیم ساخته شده است. پیچیده شدن چندین سیم به یکدیگر، لایه سیم را تشکیل می دهند. از پیچیده شدن چندین لایه سیم به یکدیگر، در نهایت سیم فولادی بوجود می آید.
جنس سیم هایی که در ساخت سیم فولادی مورد استفاده قرار می گیرد می تواند از فولاد یا استیل باشد. تولید سیم فولادی به بسیاری از صنایع از جمله صنعت آسانسور کمک زیادی کرده است.
امروزه با پیشرفت علم، استفاده از سیم فولادی گسترش پیداکرده است و شرکت های زیادی سعی بر تولید انواع مختلفی از این محصول می باشند. با ما همراه باشید تا با انواع سیم بکسل و کاربردهای آن آشنا شوید.
تاریخچه تولید سیم بکسل
سیم فولادی برای اولین بار در سال های 1831 تا 1834 توسط ژلیوس آلبرت، مهندس و مدیر معدن نقره در آلمان، اختراع شد.
رطوبت بالا در معدن و اصطکاک طناب با دیوارهای سنگی سبب می شود تا زنجیرها و الیاف های گیاهی که برای بالا و پایین بردن اشیاء مورد استفاده قرار می گرفت به راحتی پاره شوند و یا طول عمر کوتاهی داشته باشند.
آلبرت ابتدا به طور دستی سه رسته مفتول نازک فلزی را به دو یک هسته مرکزی پیچید و با استفاده از تکنیک ریسندگی، طناب های فلزی باریکی را ساخت. پس از آن، سه رسته از طناب را با یک رشته فلزی باریک به یکدیگر متصل کرد و در نهایت سیمی ضخیم را بوجود آورد.
کاربرد سیم بکسل
از سیم فولادی معمولا در کارهایی که نیاز به جا به جایی و بالا و پایین بردن است، استفاده می شود. سیم های بکسل انواع مختلفی دارند که هر کدام در صنعت و کاری مختلف بکار می روند.
به طور کلی وظیفه سیم فولادی، مهار، کنترل و نگهداری از بار و جا به جایی آن می باشد. برخی کاربردهای سیم فولادی به شرح زیر می باشد:
- صنایع بزرگ مانند جرثقیل و معادن
- صنعت آسانسور
- ترمز دوچرخه
- کشتی رانی
- سدسازی
- صنایع الکتریکی
- بنادر
- پتروشیمی ها و نفت
- حمل و نقل
- شرکت های حفاری
- نگهداری پل های معلق
- و …
انواع سیم بکسل
سیم بکسل کلایمر
از سیم فولادی کلایمر برای انجام تعمیرات، نظافت و یا نقاشی بر روی ساختمان هایی که دسترسی به آن ها مشکل است مانند آسمان خراش ها، سیلوها و …، استفاده می شود.
سیم فولادی های کلایمر دارای طراحی خاصی می باشند و از چهار استرند تشکیل می شوند که در هر کدام از آن ها سی و یک مفتول قرارگرفته است. این سیم فولادی های کلایمر از جنس فولاد می باشند.
سیم بکسل نتاب
سیم فولادی های نتاب دارای انعطاف پذیری بالا و نیروی گسیختگی بسیار مناسبی می باشند. بافت مناسب آن ها سبب می شود تا بتوان از این نوع سیم فولادی در جرثقیل ها برای جا به جایی بارهای سنگین و حساس استفاده کرد.
یکی از معایب این نوع سیم بکسل، جمع شدگی و فنری شدن بافت آن ها در برخی موارد می باشد که آن هم به دلیل قدرت بالای این نوع بافت است.
سیم بکسل استیل
سیم فولادی های استیلی مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارند و می توانند حرارتی بیش از 1000 درجه سانتی گراد را نیز تحمل کنند.
از این نوع سیم فولادی بیشتر در صنایع شیمیایی، دارو و غذا استفاده می شود. این سیم ها در برابر اثرات مخرب آب دریا نیز از مقاومت بالایی برخوردار می باشند.
سیم بکسل مهاری
این سیم فولادی های مهاری از تعدادی مفتول 7 و 19 تشکیل می شوند و معمولا برای مهار دکل ها مورد استفاده قرار می گیرند. سیم فولادی های مهاری با قطرهای بالاتر نیز برای اتصالات و نگهداری پل ها استفاده می شوند.
مفتول های مورد استفاده در ساخت سیم فولادی های مهاری از نوع گالوانیزه گرم آبکاری می باشد و از استحکام کششی بالایی برخوردار است